Dolar 34,2482
Euro 37,0809
Altın 3.007,69
BİST 8.726,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 21°C
Açık
Balıkesir
21°C
Açık
Çar 21°C
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C

CHP’Lİ VEKİL ADAYI SARI, “TÜİK’E GÖRE ULTRA ZENGİN, GELİRİNİ 4 PUAN ARTTIRDI”

CHP’Lİ VEKİL ADAYI SARI, “TÜİK’E GÖRE ULTRA ZENGİN, GELİRİNİ 4 PUAN ARTTIRDI”


9 Mayıs 2023 14:01
256

CHP Balıkesir Milletvekili Adayı Serkan Sarı, TÜİK’in açıkladığı gelir dağılımı istatistiklerini yorumladı. Sarı, Türkiye’nin huzur ve adaletin yanı sıra ekonomik anlamda da Millet İttifakı’na çok ihtiyacının olduğuna vurguladı.

TÜİK’in 2022 yılına ait gelir dağılımı istatistiklerine göre Türkiye’de zenginin daha zenginleştiğini, fakirin ise daha fakirleştiğini ifade eden Serkan Sarı, “Orta gelir kesimi ise gün be gün yok oluyor. Bir ülkede adaleti tesis etmediğiniz takdirde o ülkeye ne para getirebilirsiniz ne de olan parayı tutabilirsiniz. Para güven ortamında durmak ister. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, Avrupa ülkelerinde orta gelirin gelir kaybı hiç bu kadar olmamıştır. Oysa TÜİK verilerine baktığımızda en zengin kesim olan yüzde 20’nin gelir payının arttığını görebiliyoruz. Ve bu en zengin kesimin içindeki ultra zengin kesim olarak tanımlanan yüzde 5’lik kesim ise gelirini 4 puan arttırdı” dedi.
ZENGİN DAHA ZENGİN, FAKİR DAHA FAKİRLEŞTİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı gelir dağılımı istatistikleri, Türkiye’de zengin ve yoksul arasındaki uçurumun son yıllarda giderek büyüdüğünü ortaya koydu. 2014 yılında nüfusun en zengin yüzde 5’lik kesiminin kazancı en yoksul yüzde 5’lik kesimin 20.4 katı iken, 2022 yılında bu oran 26.1 kata yükseldi. Nüfusun yüzde 60’ını oluşturan orta direğin toplam gelirden aldığı pay da pandemi öncesine göre 2 puan azaldı. Türkiye’nin en çok da ekonomik anlamda bir değişime ihtiyacı olduğunu dile getiren CHP Balıkesir Milletvekili Adayı Serkan Sarı, konuya ilişkin şunları söyledi:

ORTA GELİRLİ, YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
“Ülkemiz hayati bir seçimin arefesindeyken, TÜİK’in açıkladığı son gelir dağılımı istatistikleri bu seçimin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu seçim orta gelirin var olma mücadelesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Orta gelir neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Orta gelir demek bir ülkenin ekonomisinin en güçlü dayanağı demektir. Bir binanın yıkılmaması için nasıl sağlam kolonlar gerekiyorsa, orta gelir de sağlam ve geniş bir kitleye sahip olmalı ki ülke ekonomisinin enflasyon hareketlerinden, dolar hareketlerinden, ekonomik krizlerden bu kadar keskin bir şekilde etkilenmesin.”
İŞVEREN İLE ÇALIŞANIN GELİR FARKI ARTTIKÇA MAKAS AÇILIYOR
Yüksek enflasyon dönemlerinle hep orta gelirin zarar gördüğüne dikkat çeken Sarı, “2021-2022 yılında işverenin geliri yüzde 61 artarken ücretli veya maaşlının geliri ise yüzde 21,1 artış göstermiştir. En zengin kesim olan yüzde 20’nin payı daha da arttı. Ve bu en zengin kesimin içindeki ultra zengin kesim olarak tanımlanan yüzde 5’li kesim ise gelirini 4 puan arttırdı. Ücretlinin geliri sabittir ve patronunun iki dudağının arasındadır. Bu sebeple kendi geleceğini tayin edemez. Fakat işveren kesim kısmen yaptığı yatırımlarla ve aldığı kararlarla kendi gelirini tayin edebiliyor.  Bu sebeple genelde yüksek enflasyon dönemlerinde orta gelir hep sınıfta kalır. Hal böyleyken bile bu ülkede en çok asgari ücret tartışılır. 3 ay boyunca asgari ücretin tartışıldığı ve günün sonunda hiçbir ücretlinin memnun olmadığı bir ülkeyiz biz. Asgari ücretin belirlenmeye başladığı andan itibaren asgari ücret erimeye de başlıyor. Bunun önü alınmadıkça orta gelir yok olarak bitecek” diye konuştu.
ÜRETENİN VE ALINTERİNİN İKTİDARI OLACAĞIZ
CHP iktidarında ülkenin her türlü imkânlarından yararlanan kaymak tabaka denen bir kesimin olmayacağının altını çizen Sarı, “CHP iktidarı bir avuç insanın, 5’li çetelerin iktidarı olmayacak. CHP iktidarı, işçinin, emekçinin, emeklinin, çiftçinin, esnafın, kobilerin iktidarı olacak. Üreten ve alın teri dökenlerin iktidarı olacak. 4 milyar dolarlık Antalya Havalimanı ihalesini 3 milyon dolara verip 1 milyar doları cebe indirenlerin iktidarı 14 Mayıs’ta son bulacak. CHP iktidarı elleriyle taş atanların değil kalp yapanların iktidarı olacak. Gelir dağılımı eşitsizliği son bulacak, ülkece adalete, huzura ve refaha kavuşacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.