Dolar 34,2531
Euro 37,1557
Altın 3.011,41
BİST 8.714,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 21°C
Açık
Balıkesir
21°C
Açık
Çar 21°C
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C

PROF DR. SARI “MARMARA’ NIN UMUDU PİNA, PİNA’NIN UMUDU MARMARA”

PROF DR. SARI “MARMARA’ NIN UMUDU PİNA, PİNA’NIN UMUDU MARMARA”


22 Haziran 2023 00:01
344

Bandırma Belediyesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Kent Konseyinin birlikte düzenlediği söyleşide konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Pinalar, sürekli açılıp kapanarak günde 150 litre deniz suyunu filtreliyor.Marmara Denizi’nin de pinaya ihtiyacı var.” dedi.

Bandırma Belediyesi, Bandırma Kent Konseyi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi işbirliğinde “Marmara’nın Umudu Pina, Pina’nın Umudu Marmara” açık hava söyleşisi Bandırma Kristal Çay Bahçesinde gerçekleşti.Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur’un da katıldığı etkinlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın gerçekleştirdiği Pina Projesi kapsamında Marmara Denizi ekosisteminin hayata döndürülmesi için büyük bir önem taşıyan deniz canlısı Pina konuşuldu.

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat açılış konuşmasında, “’Marmara’nın Umudu Pina, Pina’nın Umudu Marmara’ projesini halkla iç içe anlatmayı hedefledik. Bu sebeple Marmara Denizi’nin kıyısındayız. Nesli tükenmekte olan ‘pina’ mucizesini böyle bir atmosferde bizlere anlatmaya gelen hocamıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“PİNA BİR SAATTE 6 LİTRE DENİZ SUYUNU FİLTRE EDİYOR. MARMARA DENİZİNİN PİNAYA İHTİYACI VAR ”
Deniz ekosistemini temizlemek için midye ve pina gibi doğal türlerin çoğaltılması gerektiğini söyleyen Dekan Sarı, “Midye çiftlikleri artıyor. Bu denizin filtrelenmesi için önemli bir şey. Pina da büyük bir midye türüdür. Boyu 120 santime kadar büyüyebilen pinalar Marmara’da 70-80 santim boyutunda. Pina bir saatte 6 litre deniz suyunu filtre ediyor. Deniz tabanına sabit üçgen bir yapıya sahip olan pinalar, sürekli açılıp kapanarak günde 150 litre deniz suyunu filtreliyor.Marmara Denizi’nin de pinaya ihtiyacı var. Pinalar için Marmara Denizi son sığınak. Deniz çayırlarının korunması pinanın yaşamı için çok önemli. Pinaların en önemli habitatı deniz çayırlarıdır. Suları temizleyen bu doğal organizmalara zarar vermeyin. Müsilajsız bir Marmara için pina projesi çok önemli.” diye konuştu. Söyleşinin sonunda Kent Konseyi tarafından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’ya teşekkür belgesi verildi. Prof Dr. Sarı teşekkür belgesini Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur’ un elinden aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.